Onko sinulla kuivien silmien oireita – roskan tunnetta, vuotamista, punoitusta?

Kuivasilmäisyys on yleinen vaiva, jopa yli 40% ihmisistä on kuivan silmän oireita jossain vaiheessa. Oireet usein lisääntyvät iän myötä mutta nykyään myös nuorten kuivasilmäisyys on yleistynyt. Kuivasilmäisyyden syitä ovat muun muassa:
Kyynelerityksen väheneminen iän, lääkityksen tai sairauden (esim. Sjögrenin syndrooma) takia.
Kyynelnesteen laadun muutokset (syinä esim. yksipuolinen ravinto, dieetit, luomireunan tulehdus eli Blephariitti).
Ympäristötekijät, kuten tuulinen tai kuiva ympäristö ja koneellinen ilmastointi, lisäävät kyynelnesteen haihtumista.
Pitkäaikainen näyttöpäätetyöskentely tai puhelimen käyttö vähentävät räpäytystiheyttä mikä johtaa kyynelnesteen nopeampaan haihtumiseen. Räpytys voi myös jäädä vajaaksi, jolloin kyynelnesteen lipidejä ei levity riittävästi silmän pinnalle.
Silmäluomien ongelmat. Silmäluomien anatomia ja toimintahäiriöt voivat myös haitata kyynelnesteen levittymistä silmän pinnalle.

Kuivasilmäisyyttä voidaan tutkia ja hoitaa onnistuneesti.
Kuivasilmätutkimuksessa kartoitetaan kuivasilmäisyyden aiheuttajat, jonka jälkeen tutkitaan silmäluomet ja silmien etuosat mikroskoopilla. Tutkimuksen perusteella valitaan sopiva hoito ja sovitaan mahdollisista seurantatarkastuksista.

Silmälasikeskuksessa optometristin kuivasilmätutkimukseen (30 min. / 30€) voi varata ajan p. 05-4152535, www.silmalasikeskus.com tai suoraan myymälästä, Kauppakatu 35.

Tervetuloa!
Laura Hakkarainen
optometristi